top of page

Iets groter...

Zeeuwse Barbara's Sluiskiltunnel

Rijkswaterstaat legde de vraag neer om een Barbara te ontwikkelen die Zeeuws is. St Barbara is de beschermheilige van de tunnelbouwers. Eén van de attributen waarmee ze wordt afgebeeld is een toren met 3 ramen. De basis van de Zeeuwse Barbara is deze toren. Deze Zeeuwse Barbara is gemaakt van klei die vrijkwam bij de aanleg van de Sluiskil tunnel. Daarna geglazuurd en gestookt volgens een 16e eeuwse Japanse stooktechniek genaamd Raku. Vertaald betekend Raku geluk of plezier.
Zeeuwse Barbara was exclusief ontworpen voor de opening van de Sluiskil tunnel. Vanuit dit project is het Zeeuwse Liesje ontstaan. De kei die gebruikt wordt voor het vervaardigen van het Zeeuwse Liesje is niet meer de klei die gewonnen werd bij Sluiskil. Het ontwerp is ook aangepast.

Naast de honderd Zeeuwse Barbara's is er een speciale editie gemaakt voor de fabrikant van de boor die gebruikt werd om de tunnel te graven. 

DSC_2875.JPG
Boorbara.JPG

Klei scheppen bij Sluikil.

Project bouw N57 relatiegeschenken

Deze bol is gemaakt van Zeeuwse klei en staat symbool voor Walcheren (groene kleur) omringd door water (blauwe kleur) en strand (gele kleur) met daarop het aquaduct (zwarte lijnen) en de N57 (rode kleur).

Is de Zeeuwse klei te verwerken tot kunst? Dit was de gedachte die opkwam toen de graafwerkzaamheden van de N57 begonnen. Molen de Goede Hoop te Serooskerke (W) was de locatie waar de klei geschept is in februari 2010. 

Na heel lang uittesten, schoonmaken en bijstellen bleek de klei inderdaad bruikbaar te zijn voor het maken van keramiek.

De officiële ingebruikneming van de nieuwe N57 en het Dampoort Aquaduct is op 21 februari 2011 een feit. Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, heeft op feestelijke wijze de opening verricht. Tijdens deze opening werden 150 kleine en 100 grote bollen aangeboden als relatiegeschenk. 

bottom of page